Otto Knows

Otto Knows växte upp i Stockholm mitt i massenergin som omgav den svenska house scenen i början av 2000-talet. Sedan dess har han blivit en självklar stjärna på den progressiva housescenen, framför sina symfoniska hits – som t.ex Million Voices, Parachute, Next To Me och Friends – på världsscener som Tomorrowland, Creamfields, Ushuaia Ibiza och New Horizons.

Otto började som DJ vid 16 års ålder, inspirerad av de lokala hjältarna som senare skulle erövra världen under namnet Swedish House Mafia. Han tog sig snabbt in i den inre kretsen av Sebastian Ingrossos etikett Refune och fick sedan höra “Här är nycklarna till studion – gå och gör musik”.

Hans genombrott kom 2010 med en bootleg-remix av Imogen Heaps Hide & Seek, som fick en stor ström av uppmärksamhet. Men det stora genombrottet som startade hans solokarriär kom våren 2012, när ett experiment med att skapa konstiga ljud utvecklades till födelsen av den massiva hiten Million Voices. Banan snabbt landade en fast position på BBC Radio 1:s spellista A, listade bland de 15 bästa på UK Singles Chart och fick guld i Australien, Irland, Nederländerna och Sverige samt platina i Belgien.

Efter en producent/skribent på Britney Spears singel Work B**ch släpptes Parachute 2014. Låten banade mark för det melodiska sound som har kommit att känneteckna Otto Knows låtskrivande.
Nästa singel Next To Me betonade Ottos lutande mot pop ännu mer, och reducerade de klubborienterade egenskaperna med stickande syntar och pulserande beats till en biroll.

Lagom till sommaren 2016 släppte Otto Avicii-samarbetet Back where I belong.
Senare samma år kom Not Alone ut, efter en omfattande sommarrunda med Otto som headliner i hela Nordamerika och Skandinavien samt landmärken på Tomorrowland, Creamfields och Ushuaia Ibiza.
2017 förkroppsligade With You and Friends Ottos strävan att förena housemusikens entusiasm med popens empati, och 2018 gjorde han det till sin ambition att alltid hitta på något nytt som skulle kunna ta Otto Knows intima fusion av moderna klubbljud och banbrytande låtskrivande till nästa nivå.

Han började 2019 starkt med släppet av sin nya låt One in a Million, via Universal Music, en spännande avvikelse från hans tidigare släpp. Låten beger sig in på nytt territorium med ett fräscht popljud, en indikation på en ny era av musik för Otto Knows.

Följ Otto Knows

Din favorit av årets line-up?

nordic festival